Navelstreng

4 Manieren om af te navelen

Je baby is doormiddel van een navelstreng verbonden met de placenta. Zo wordt je baby voorzien van voedingsstoffen en zuurstof en worden afvalstoffen afgevoerd. Na de geboorte wordt de navelstreng meestal doorgeknipt en afgebonden. Dit wordt afnavelen genoemd. Dit hoeft trouwens niet. Je kunt de baby ook verbonden laten met de placenta. Dit noemen we een lotus geboorte.

Voor het afnavelen wordt meestal aan navelklem gebruikt. Dit is natuurlijk prima, maar er zijn ook alternatieven. In deze blogpost vind je 4 manieren om af te navelen.

De navelveter

Een navelveter is een katoenen touwtje waarmee de navelstreng dicht wordt gebonden. Het voelt zacht aan en zit nauwelijks in de weg. 

Sommige ouders haken zelf een navelveter. Je kunt er bijvoorbeeld een hartje of bloemetje aan maken. Zorg er, als je zelf een navelveter maakt, wel voor dat hij steriel is. Je kunt de de navelveter bijvoorbeeld even stomen, koken of aan de verloskundige vragen of ze ‘m even in de autoclaaf doet.

Het kan met een navelveter soms wel voorkomen dat hij onvoldoende afsluit, waardoor de navelstreng blijft bloeden. Dat is meestal niet zo heel erg en kan worden opgelost met nog een navelveter. Een ander nadeel is dat de navelveter een beetje nat kan blijven na bijvoorbeeld een badje. 

De navelklem

Begin jaren 80 kwam de opmars van de navelklem. Dit is een redelijk groot, plastic klemmetje en is tegenwoordig de standaard. 

Bij het gebruik van de navelklem is de kans kleiner dat hij onvoldoende afsluit dan bij de navelveter. Een navelklem is ook goed schoon en droog te houden.

Een nadeel van de navelklem is dat hij relatief groot en hard is waardoor hij in de weg kan zitten bij het verschonen van de luier en in het buikje van je baby kan drukken als je baby met zijn of haar buikje tegen jou aan ligt. 

Een cord ring

Tegenwoordig beschikken we over nog een optie waar ik zelf erg enthousiast over ben: de cord ring. Dit is een klein rubberen ringetje. Een soort elastiekje. Het is klein en licht en blijft nergens achter haken. Hij zit altijd strak genoeg om de navelstreng heen en er is dus geen kans op nabloeden. Daarnaast kun je de cord ring eenvoudig schoon en droog maken. 

Het enige nadeel is dat niet alle zorgverleners hier al ervaring mee hebben, maar aangezien het aanbrengen van een cord ring weinig deskundigheid vergt, zal dat in de meeste gevallen geen probleem vormen.

Als je een cord ring wilt gebruiken om af te navelen, raad ik aan om er zelf 1 of 2 te bestellen, omdat nog niet alle verloskundigen en gynaecologen hierover beschikken. Ze zijn al te koop voor €2,- tot €3,-.

Doorbranden

Als je de navelstreng helemaal niet af wilt klemmen, kun je natuurlijk kiezen voor een lotusgeboorte (dan blijven de placenta en de navelstreng bevestigd aan de baby totdat de navelstreng opdroogt en er vanzelf afvalt), maar je kunt de navelstreng ook doorbranden.

Dit doorbranden kun je doen met kaarsen. Door de hitte sluiten de bloedvaten nog verder en waardoor het niet nodig om de navelstreng nog af te klemmen. 

Je kunt ook meerdere kaarsen tegelijk gebruiken en zo met meerdere mensen tegelijk de navelstreng van je baby doorbranden. Je baby voelt hier niks van.

Er is geen onderzoek gedaan naar de beste manier om af te navelen. Zolang de navelstreng niet bloedt, is het goed.

Scroll naar boven