7 Boekjes om je kind voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje

Ben je zwanger en heb je al één of meerdere kinderen? En wil je hem/haar/hen voorbereiden op de komst van een broertje of zusje? Hier zijn ontzettend goede en leuke boekjes voor. In deze blogpost vind je er 7.

 1. Hallo baby
  In dit boek van Jenni Overend wordt een thuisbevalling beschreven (en afgebeeld). Dat gebeurt vanuit het perspectief van Jelle. Samen met Jelle volg je alle gebeurtenissen van die dag: de eerste wee, de komst van de verloskundige en ook de uitdrijving van de baby. Het boek is een stuk realistischer dan andere kinderboeken over bevallen. Zo zie je in dit boek ook de navelstreng en de placenta van de baby.
 2. Biba baby boek
  Dit is een boekje met lekker veel alliteraties. De mama van Ella bella boem heeft een biba bella baby in haar belle bolle buik. Op iedere bladzijde wordt de buik een beetje groter en achter het flapje kun je zien dat de baby in de buik ook steeds groter wordt. 
 3. Wat zit er in je buik, mama?
  Dit is een mooi groot boek met flapjes. Het kindje probeert te raden wat er in mama’s buik zit. Een vlo? Een aap? Een paard? Of toch een monster?! Op de laatste bladzijde wordt onthuld dat het om een baby gaat. Het boek bevat niet zoveel tekst, is geschreven in rijm en is geschikt voor jonge kinderen. 
 4. Baby’tje in mama’s buik
  Dit is een boek voor iets oudere kinderen. Ik zou zeggen vanaf een jaar of 4 als je een hele nieuwsgierige kleuter hebt die graag het naadje van de kous wil weten. Zowel de conceptie, zwangerschap als de geboorte worden besproken vanuit het perspectief van een kleuter. Waar komt dat baby’tje vandaan? Wat is seks eigenlijk? Groeit er ook een piemel aan de baby? En hoe gaat dat eigenlijk precies, geboren worden?
 5. Duurt het nog lang? 9 Maanden wachten op de baby
  Dit is een non-fictieprentenboek waarin wetenschapsjournalist Floor Bal week voor week vertelt hoe de baby zich ontwikkelt, met veel gevoel voor de belevingswereld van jonge kinderen. In het boek worden diverse stellen en gezinnen afgebeeld. Van alleenstaande moeders tot een homostel dat samen met een vrouw een kind krijgt. 
 6. Kaatje en mama’s buik
  Dit is een heel fijn boekje voor peuters. Het beschrijft zowel de leuke als de minder leuke kanten. Bijvoorbeeld dat mama soms te moe is om mee te spelen. Het boek sluit wel weer positief af. 
 7. Kas wordt grote broer/Saar wordt grote zus
  Deze prentenboeken van Pauline Oud gaan over een peuter (Kas of Saar) die eraan moet wennen dat hij/zij niet meer enig kind is. Op een hele herkenbare manier wordt er in beeld gebracht wat er in kinderen omgaat als ze een broertje of zusje krijgen. De minder leuke kanten (ineens alles moeten delen), maar ook de leuke kanten!
Scroll naar boven