Ontsluiting meten aan de hand van ‘The Purple Line’

Normaal gesproken wordt ontsluiting gemeten door middel van een vaginaal toucher. Dit is een inwendig onderzoek waarbij je verloskundige of gynaecoloog twee vingers inbrengt om aan de baarmoedermond te voelen. Bij veel vrouwen kun je ook zien hoe ver de ontsluiting gevorderd is aan de hand van een paarse streep. In dit artikel lees je daar alles over.

Hoe werkt het?

De lijn start bij de anus en volgt de bilspleet omhoog. Naarmate de bevalling vordert en de baarmoedermond verder ontsluit, wordt de paarse lijn langer en donkerder. Bij 10 centimeter ontsluiting, komt de paarse lijn tot aan het einde van de bilspleet. Na de bevalling verdwijnt de paarse streep weer. 

Waardoor ontstaat de paarse streep?

Het hoofdje van de baby voert druk uit op de bloedvaten rond het staartbeentje. Hoe verder de baby indaalt, hoe meer druk er op de bloedvaten komt en hoe beter de lijn zichtbaar wordt. 

Hoe vaak komt het voor?

Shepherd et al. (2010) deed onderzoek naar ‘The Purple Line’. Uit dit onderzoek bleek dat er rond de 6 à 7 centimeter ontsluiting bij 76% van de vrouwen een paarse lijn net boven de bilspleet zichtbaar. Bij vrouwen die spontaan bevielen was dit percentage 80% en bij vrouwen die ingeleid werden 59%. Er werd geen verschil gevonden tussen vrouwen die van een eerste kindje bevielen en vrouwen die al eerder waren bevallen.

Scroll naar boven