Navelstreng

Waarom het belangrijk is om de navelstreng uit te laten kloppen

De navelstreng is de verbinding tussen je baby en de placenta. De navelstreng zorgt voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen en voor de afvoer van koolzuur en afvalstoffen. Als je baby wordt geboren, zit hij nog vast aan de navelstreng en daarmee ook aan de placenta. De kleur van de navelstreng is nog blauw en de navelstreng pulseert nog. Na een paar minuten stopt de navelstreng met pulseren en kleurt de navelstreng wit. In deze blogpost lees je waarom het, als de gezondheid van jou en de baby dit toelaat, belangrijk is om te wachten met het afklemmen en doorknippen van de navelstreng tot na dit moment. 

Knippen?

Ik heb het in de inleiding van deze blogpost over het doorknippen van de navelstreng. Ik vind het echter belangrijk om te vermelden dat dit niet de enige optie is. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor het doorbranden van de navelstreng of voor een lotusgeboorte waarbij je wacht totdat de navelstreng na een paar dagen vanzelf loslaat.

Waarom uit laten kloppen?

Als je baby wordt geboren, zit een deel (naar schatting 1/3) van zijn bloed nog in de navelstreng en de placenta. Dit is super handig! Hierdoor is je baby kleiner als hij door het geboortekanaal heen gaat. Maar het is voor je baby wel zo fijn om dat deel van zijn bloed na de geboorte nog te ontvangen! Dit bloed bevat namelijk belangrijke stoffen zoals zuurstof, ijzer en stamcellen. 

Hoe en hoe lang?

Dit bloed stroomt vanzelf naar je baby. Je hoeft hier niets voor te doen, behalve wachten met het doorknippen van de navelstreng. Na een minuut of 3 heeft het grootste gedeelte van het bloed uit de placenta en navelstreng je baby bereikt, maar je kunt gerust wachten totdat je de navelstreng niet meer voelt pulseren en deze wit is. Als het goed gaat met jou en de baby is er geen reden voor ‘haast’.

Waarom is dit niet standaard?

In de jaren ’80 van de vorige eeuw werden 3 interventies toegepast om de kans op een fluxus (veel bloedverlies) bij de moeder te verkleinen: het direct toedienen van synthetische oxytocine, vroeg afnavelen (10 tot 60 seconden na de geboorte) en gecontroleerde tractie (trekken) aan de navelstreng voor een snelle geboorte van de placenta. Inmiddels weten we dat het moment van afnavelen geen invloed heeft op het bloedverlies van de moeder. Het vroeg afnavelen is daarom ook door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie, de FIGO (Internationale Federatie voor Gynaecologie en Obstetrie) en de ICM (Internationale Confederatie van Verloskundigen) uit de richtlijnen verwijderd. Desondanks is bij de meeste zorgverleners vroeg afnavelen (helaas) nog steeds routine. (Bron)

Conclusie

Uit onderzoek blijkt dat laat afnavelen gezondheidsvoordelen heeft voor je baby en dat dit geen nadelen heeft voor jou als moeder. (Bron) Aangezien het vroege afnavelen (helaas) nog vaak automatisch gebeurt, is het belangrijk om jouw wensen omtrent dit onderwerp te communiceren naar je zorgverlener. Je kunt bijvoorbeeld in je geboorteplan zetten dat de navelstreng mag pas worden afgeklemd en doorgeknipt, zodra deze uitgeklopt is. 

Scroll naar boven