Doula tas

Wat zit er in mijn doula tas?

Als ik naar een bevalling ga, neem ik altijd mijn doula tas mee: een tas vol spullen die van pas kunnen komen tijdens de bevalling. Benieuwd naar wat hier dan allemaal in zit? Ik vertel het in deze blogpost.

TENS apparaat 

TENS therapie is een vorm van natuurlijke pijnbestrijding. Een TENS apparaat bestaat uit 4 elektroden die op je onderrug worden geplakt en een soort afstandsbediening. Door de elektroden worden kleine stroomstootjes afgegeven. Dit voelt voor jou een beetje als een tinteling. De sterkte hiervan kun je zelf aanpassen met de ‘afstandsbediening’. 
TENS helpt doordat het de aanmaak van endorfine (een lichaamseigen pijnstiller) stimuleert en doordat de zenuwen worden afgeleid van de pijnprikkels van de weeën, waardoor er minder pijnsignalen aan de hersenen worden doorgegeven.
Ik neem ook altijd een setje extra batterijen en nieuwe, schone elektroden mee.

Rebozo

Een rebozo is een Mexicaanse draag- en massagedoek met talrijke mogelijkheden. Ik gebruik de doek voornamelijk om jou te laten ontspannen tijdens en tussen de weeën door. Bijvoorbeeld door jouw buik hiermee ‘op te tillen’ en zachtjes heen en weer te wiegen terwijl jij op je handen en knieën zit. 

Rubberen kruik

Warmte kan veel ontspanning bieden en hierdoor de pijn verzachten. Soms vinden vrouwen het fijn om een warme kruik op hun buik of tegen hun onderrug te hebben. 

Tennisballen in een sok

Klinkt een beetje gek he? Tennisballen in een sok? Veel vrouwen vinden het fijn om tegendruk te krijgen in hun onderrug tijdens weeën. Dit kan ik bieden met mijn handen, maar ook met tennisballen (in een sok). Aan beide kanten van de ruggengraat duw ik dan een tennisbal in je rug.
Mocht je nog met weeën in de auto naar het ziekenhuis moeten, kun je de tennisballen tussen je rug en de rugleuning stoppen. Zo kun je jezelf tegendruk geven.

Massageolie 

Natuurlijk neem ik ook massageolie mee om je rug of je voeten en benen te kunnen masseren.

Peanut ball

Een Peanut ball lijkt op een fitnessbal, maar dan in de vorm van een pinda. Deze wordt gebruikt om tussen je benen te leggen als je ligt. Zo ontstaat er meer ruimte in je bekken wat het weer makkelijker voor je baby maakt om naar buiten te komen.

Bevalbal

Als je thuis bevalt (in het ziekenhuis hebben ze er voldoende) en zelf geen fitnessbal hebt, neem ik er eentje mee. Een bal kan helpen om een fijne houding te vinden. Je kunt er natuurlijk op zitten, maar je kunt er ook lekker op leunen met je bovenlichaam.

Pomp: handpomp en elektrisch 

Ik neem altijd een handpompje en een elektrische pomp mee om de ballen op te kunnen pompen. Een elektrische pomp gaat sneller, maar maakt wel herrie. Het hangt dus van de situatie af welke pomp ik gebruik.

Hoes

Ik heb een hoes laten maken om om de ballen heen te kunnen doen. De hoes zorgt ervoor dat het bewegen van de bal minder geluid maakt, dat de bal fijner aanvoelt en dat hij altijd schoon is. De hoes kan namelijk gewoon in de wasmachine. 

Schone kleren

Ik neem altijd een setje schone kleren voor mezelf mee. Tijdens een bevalling kun je natuurlijk ‘vies’ worden, maar ook nat door de douche of het bad. Dat is voor mij geen probleem. Dan kleed ik me daarna gewoon om.

Toiletspullen 

Ik neem een toilettasje voor mezelf mee met daarin een tandenborstel, tandpasta en deo. Wel zo fijn om fris te blijven ruiken ;). Ik heb ook altijd voldoende haarelastiekjes bij me.

Eten en drinken

Een bevalling kan lang duren en daarom zorg ik er altijd voor dat ik voldoende eten en drinken bij me heb. 

Boek of tijdschrift

Soms willen vrouwen even alleen of alleen met hun partner zijn tijdens een bevalling. Het is fijn om dan wat ‘vermaak’ bij me te hebben.

Voor alle bovenstaande spullen geldt natuurlijk dat ze alleen worden gebruikt als jij dat fijn vindt. Ik stem mijn ondersteuning volledig af op jouw wensen.

Scroll naar boven